AdvertentiesTemplate ontworpen door:
JM-Experts!
Mogelijk gemaakt door:
Joomla
Fotografie door:
Storm photography

Starten met haken: opzetlus, losse en vaste PDF Afdrukken E-mail

Leren haken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. We starten met de opzetlus en de haaksteek losse. Gebruik in eerste instantie een haaknaald 4 mm of groter, met bijpassend garen (dit staat op het etiket van het garen). Deze zijn makkelijker vast te houden dan dun garen en een kleine haaknaald.


Leer in dit filmpje hoe je het haakwerk kunt vasthouden.

 

Zet de opzetlus op je haaknaald en ga oefenen met lossen.

Succes!

 

De volgende stap is een haaksteek maken in de ketting van lossen. Start met de haaksteek vaste. Oefen deze steek een tijdje. Probeer handigheid te krijgen in hoe je het werk moet vasthouden en probeer gelijkmatige steken te maken.

 

Nu kun je een lapje haken. Kijk maar naar het volgende filmpje en probeer het eens.

 

Als dat is gelukt kun je nu al heel wat leuke dingen haken. Haak bijvoorbeeld 2 dezelfde lappen en naai ze op elkaar. Met vulling er in is het een kussen! Je kunt ook een envelop maken, leuk om geld in te doen en iemand voor z´n verjaardag te geven.


Envelop

Laat een lange draad hangen (ongeveer 40 cm), die gaan we gebruiken om de envelop in de juiste vorm te naaien. Zet een opzetlus op de haaknaald.

Maak een ketting van 30 lossen. In die 30 lossen gaan we 30 vasten haken. Dat betekend dat je nu eerst nog 1 losse moet haken voor het keren (keerlosse).

Rij 1 eindigt dus met 30 vasten. Haak vervolgens 1 keerlosse en keer het werk. Haak in rij 2 en in iedere volgende rij ook 30 vasten, dus 1 vaste in iedere vaste.

Ga net zo lang door tot je lapje vierkant is. Dit kun je controleren door het lapje diagonaal dubbel te vouwen. Wanneer de 2 punten precies op elkaar passen is het lapje vierkant. Mijn voorbeeld in het filmpje bestaat uit 36 rijen.

Hecht de draad nog niet af. We gaan eerst een lusje haken. Maak 8 lossen. Steek nu in door de hoek van het lapje en maak een halve vaste (insteken, omslaan en door alle lussen halen). Afhechten en de draad netjes in het haakwerk weg steken m.b.v. een stompe naald.

Nu ga je de vorm van de envelop maken. Leg het lapje met de hoek met de lange begindraad naar beneden. Vouw die hoek een stukje omhoog. Vouw de linker en rechter punt naar het midden (zie filmpje). Nu ga je de 2 naden dicht naaien. De werkdraad zit in het midden dus rijg deze eerst door het werk naar de hoek links onderin. Daarna kun je in één keer de alles aan elkaar naaien (zie filmpje).

Nu hoef je alleen nog maar een knoop op de voorkant te naaien zodat je de envelop kunt sluiten met het lusje.

In dit filmpje laat ik het hele project zien:

Deze envelop is gemaakt door Lily. Heel netjes gedaan!

Envelop van Lily

En deze mooie enveloppen zijn van Ruth. Ziet er goed uit!

enveloppen van Ruth