Handwerkles

Jacobsladder sjaal.

(± 16 cm breed en 135 cm lang)

 Materiaal:

 - 1 a 1,5 bol acryl garen (afhankelijk van de gewenste lengte van de sjaal)

 

 - Haaknaald 4,5 mm

 - Haaknaald 5,5 of 6 mm (voor het maken van de Jacobsladder)

 - Veiligheidsspelden, 2 stuks

 - Schaar

 - Naald met stompe punt

 

Start met een ketting van 32 lossen. Haak een stokje in de vierde losse vanaf de naald. Haak nog 8 stokjes in de volgende 8 lossen.

Haak nu 10 lossen en sla 10 lossen over. Haak 10 stokjes in de volgende 10 lossen.

Haak 3 lossen en keer het werk. Deze 3 lossen zijn het eerste stokje. (Je kunt ook een keerstokje haken als je dat mooier vindt) Haak nu steeds 1 stokje in ieder van de volgende 9 stokjes.

Haak 10 lossen en sla 10 lossen over. Haak 10 stokjes op de volgende 10 stokjes.

Blijf dit herhalen tot de sjaal de gewenste lengte heeft. Ik heb 110 rijen gehaakt. Hecht nog niet af maar zet de laatste steek vast met een veiligheidsspeld.

Pak nu een iets grotere haaknaald en start onderaan de sjaal. De sjaal heeft nu nog twee gelijke zijden dus het maakt niet uit welke kant boven ligt. Draai de onderste 10 lossen ketting zodat er een lusje ontstaat en steek de haaknaald er door.

Haal nu steeds de volgende 10 lossen ketting door de lus. Herhaal dit tot je de laatste 10 lossen ketting hebt doorgehaald. Zet de lus vast met een veiligheidsspeld.

Start de volgende rij met 2 keerlossen (tellen als het eerste halve stokje). Haak nu een rij halve stokjes langs de bovenrand. Haak een vaste door het lusje van de ladder. Mocht je werkdraad aan de andere kant zitten dan draai je de sjaal gewoon om. Het is niet erg dat de achterkant van de halve stokjes nu aan de voorzijde te zien is. Hecht af.

Hecht de draad opnieuw aan in de steek helemaal rechts en haak 2 lossen (tellen als het eerste halve stokje).

Haak een rij halve stokjes langs de onderrand van de sjaal. In het midden haak je 2 vasten samen. Steek niet door de lus maar in de ruimte rechts, haal een lus op, steek in de ruimte links, haal een lus op. Nu heb je 3 lussen op de naald. Opnieuw omslaan en door alle lussen halen. Haak op de volgende 10 steken een half stokje. Hecht af en werk alle draadjes weg.

Je kunt deze sjaal ook met verschillende kleuren haken en kwastjes langs de rand maken voor een hele andere uitstraling.

Je kunt ook minder stokjes haken en meer Jacobsladders. Dit geeft weer een hele andere uitstraling.

Jacobsladder sjaal

Hier heb ik vier banen van 6 stokjes gehaakt met daar tussen 3 Jacobsladders van 9 lossen. Voor de opzet heb ik per Jacobsladder 8 lossen genomen. Aan het begin van iedere rij heb ik 2 keerlossen gehaakt i.p.v. 3. Dit geeft een iets strakkere zijkant. Mocht je dit ook willen proberen, haak dan niet te strak want dan kan het zijn dat de zijkanten scheef trekken.

Ik ben dus gestart met 50 lossen (verdeling: 6,8,6,8,6,8,6 + 2 keerlossen). Haak het eerste stokje in de 4e losse vanaf de naald.

In iedere volgende rij: Haak 2 keerlossen en keer het werk. De 2 keerlossen moet je zien als het eerste stokje dus haak het 2e stokje in de volgende steek. Per baan haak je dus 6 stokjes, daar tussen haak je 9 lossen.

Deze sjaal is van hetzelfde materiaal gemaakt als de sjaal hier boven. Deze keer heb ik 3 kleuren gebruikt. Ik heb de rijen niet geteld maar gewoon af en toe van kleur gewisseld. Dit geeft een heel speels kleureffect.

X

Right Click

No right click