Handwerkles

Granny sjaal.

Granny sjaal

Dit project is zeer geschikt voor beginners.

Materiaal:

Je kunt deze sjaal maken met ieder soort garen met bijpassende haaknaald.

Ik gebruik voor dit project een baby garen van Merino wol. Voor een kind / tiener  zijn 3 bollen genoeg. Voor een  volwassene heb je 4 bollen nodig. Mocht je er een rand omheen willen haken of franjes aan willen maken heb je uiteraard meer garen nodig dus koop dan een bol extra.

 

Ik gebruik een haaknaald 3 mm.

1. Start met een ketting van 6 lossen. Haak 3 stokjes in de eerste losse. Haak dan 2 lossen en nog 3 stokjes in de eerste losse. Eindig met nog 1 losse en een dubbel stokje in de eerste losse.

2. Haak 5 lossen en keer het werk. Haak 3 stokjes in de 1 losse ruimte. Dan weer 1 losse en 3 stokjes in de 2 lossen ruimte. Haak 2 lossen en nog 3 stokjes in de 2 lossen ruimte. Dan weer 1 losse en 3 stokjes in de 1 losse ruimte. Eindig met 1 losse en een dubbel stokje in dezelfde ruimte waar het laatste groepje van 3 stokjes is gehaakt.

3 en alle volgende rijen. Haak als rij 2. Start met 5 lossen. Haak 3 stokjes in iedere 1 losse ruimte. Haak 1 losse tussen ieder groepje van 3 stokjes. Haak in de 2 lossen ruimte steeds 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Eindig de rij met 1 losse en een dubbel stokje in dezelfde ruimte waar het laatste groepje van 3 stokjes is gehaakt.

Je kunt de sjaal zo groot maken als maar wilt, je kunt na iedere rij eindigen.

Afwerking.

De sjaal is in principe al mooi afgewerkt. Je hoeft alleen maar de uiteindjes af te hechten. Toch kun je de sjaal nog mooier maken door er een randje omheen te haken of er kwastjes/franjes aan te maken.

Randje.

Granny sjaal met rand

Maak de laatste rij van de sjaal helemaal af. Haak 1 losse en keer om. Wanneer je de rand met een nieuwe draad/kleur wilt haken hecht je de nieuwe draad aan in het dubbele stokje van de laatste rij.

Nu haak je 7 steken in het middelste stokje van het eerste groepje van 3 stokjes. Haak 2 halve stokjes, 3 stokjes en weer 2 halve stokjes. Haak dan 1 halve vaste in de 1 losse ruimte tussen de groepjes. Blijf dit herhalen tot je bij de punt bent aangekomen.

Haak zo’n zelfde boogje van 7 steken op het groepje van de punt. Haak dan een halve vaste in de 2 lossen ruimte van de punt. Haak dan 3 lossen, 1 dubbelstokje, 3 lossen en een halve vaste in de 2 lossen ruimte. Dit is een extra boogje op de punt. Mocht je dit niet mooi vinden dan kun je dit ook weg laten en gewoon verder gaan met boogjes op de groepjes. Na dit extra boogje ga je weer verder met boogjes maken op de groepjes aan de andere kant van de sjaal.

Haak aan de bovenkant van de sjaal een rij vasten. In iedere ruimte haak je 4 vasten en in de beginlosse, helemaal in het midden, haak je 1 extra vaste. Eindig met een halve vaste in het eerste halve stokje. Afhechten en de draadjes netjes wegwerken.

Knoop.

Je kunt op één van de punten een knoop vastzetten. Een gat in het haakwerk dient als knoopsgat.

Granny sjaal met knoop

Hier nog een voorbeeld. Een lila sjaal met een wit knoopje. Het knoopje zit op dezelfde plaats als bij de blauwe sjaal. Je ziet dat je 'm op verschillende manieren kunt dragen.

X

Right Click

No right click