Handwerkles

Granny zigzag.

Granny zigzag proeflapje

Haak een ketting van lossen (veelvoud van 23 + 3). Deze beginketting bepaald hoe breed je deken gaat worden.

Ik raad je aan om eerst een proeflapje te haken. Ik heb voor mijn proeflapje 2x23 lossen + 3 lossen opgezet (= 49 lossen). Een proeflapje is een goede manier om de steek te oefenen, uit te proberen welke haaknaald het mooiste resultaat geeft en om de steekverhouding te meten/ uit te rekenen hoeveel lossen je moet opzetten voor jouw deken.

Je kunt ook gelijk testen welke kleuren leuk zijn bij elkaar, hoeveel rijen je van iedere kleur gaat haken en of je er nog een rand omheen gaat maken.

1. Haak 3 stokjes in de 5e losse vanaf de naald. Sla 2 lossen over en haak 3 stokjes in de volgende steek. Dan weer 2 lossen overslaan en 3 stokjes in de volgende steek. Je hebt nu 3 groepjes van 3 stokjes gemaakt.

Sla weer 2 lossen over en haak nu een top: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, in de volgende steek. Ga op dezelfde manier verder met groepjes maken. Aan de zijkant van iedere zigzag komen 4 groepjes van 3 stokjes. Het groepje van de top telt als 1, daarna nog 2 groepjes.

Daarna een dal maken: 1 groepje, 4 lossen overslaan, 1 groepje in de 5e losse. Let op: de groepjes van een dal zijn anders, haak de 3 stokjes samen.

Ga zo verder tot je bijna bij het einde bent. Na het 4e groepje van die laatste zigzag heb je nog een aantal lossen over. Haak 1 stokje in de laatste losse van de ketting.

2. Start met 3 lossen en keer je werk om. Haak nu steeds een groepje van 3 stokjes in iedere ruimte tussen de groepjes. In iedere 3 lossen ruimte van een top haak je weer een top. Boven ieder dal maak je weer een dal, de ruimte tussen de 2 groepjes samen gehaakte stokjes sla je over. Eindig de rij met 1 stokje in de bovenste van de 3 beginlossen.

Wanneer je van kleur wilt wisselen hecht je helemaal af, keer het werk om en hecht de nieuwe kleur aan het laatste stokje van de vorige rij.

Je kunt een rand van vasten of Kreeftsteek om je deken haken. Wanneer je kiest voor een rand raad ik je wel aan om de deken te beginnen en eindigen met de zelfde kleur en met die kleur ook de rand te haken.

Tip: Werk direct na de kleurwisseling de draadjes weg in het haakwerk. Voorkom op deze manier dat je aan het einde, als je deken helemaal af is, 100 draadjes moet wegwerken. Ook als je er een rand omheen gaat haken moet je de draadjes eerst weg werken, anders wordt het niet mooi!

Mijn deken:

 Materiaal:

 - 11 bollen acryl garen geschikt voor naald 4 - 5 mm

   (100 gram = 280 meter)

 - haaknaald 5 mm

 - schaar

 - naald met stompe punt

 

Mijn proeflapje is 27 cm breed.

Ik wil een deken van ongeveer 90 cm breed maken. Mijn proeflapje bestaat uit 2 punten, iedere punt is dus ongeveer 13,5 cm breed. De som: 90 delen door 13 (laat halve cm weg) = 6,9. Ik rond dat af op 7 dus ga 7 punten haken. Mijn beginketting bestaat uit 7 x 23 = 161 + 3 = 164 lossen. Ik haak steeds 9 rijen lichtblauw, 3 rijen wit, 1 rij donkerblauw, 3 rijen wit. In totaal heb ik 137 rijen gehaakt.

Daarna een rand er omheen gehaakt. Aan de boven- en onderkant een rij vasten, aan de zijkanten stokjes (zie filmpje rand haken om Granny zigzag). Daarna nog kwastjes er aan gemaakt, alleen aan de voorkant van de sprei. Ieder kwastje bestaat uit 3 draadjes, één wit, één lichtblauw en één donkerblauw.

Granny zigzag sprei

X

Right Click

No right click