Handwerkles

Ananassteek.

Ananassteek

De Ananassteek is een haakwerk dat wordt gevormd door moesjes en lossen met elkaar af te wisselen. In de volgende rij worden de moesjes gehaakt om de lossen tussen de moesjes van de vorige rij. De Moesjes komen daardoor schuin boven elkaar.

Start met een ketting van lossen. Kies een oneven aantal + 3 lossen. Haak het eerste moesje in de 4e losse vanaf de haaknaald.

Haak moesjes van 4 halve stokjes dus haak door tot je 9 lussen op de naald hebt. Ik maak mijn moesjes altijd in 2 delen af dus: omslaan en door 8 lussen halen, opnieuw omslaan en door 2 lussen halen. Als je liever alle lussen in één keer samen haakt, maak de steek dan af met een losse.

Haak 1 losse, sla 1 losse over en haak het volgende moesje in de volgende losse. Haak op deze manier door tot het einde van de ketting. Het laatste moesje wordt in de laatste losse gehaakt. Haak na het moesje geen losse maar haak een stokje in dezelfde steek (de laatste losse van de ketting).

Haak 3 lossen en keer het werk. Maak nu het eerste moesje in de ruimte tussen het stokje en het laatste moesje van de vorige rij. Haak dan 1 losse en maak een moesje tussen de volgende 2 moesjes van de vorige rij. Dan weer 1 losse, enz. enz. Het laatste moesje van deze rij wordt tussen het laatste moesje en de ketting van 3 lossen gehaakt. Sluit de rij af met een stokje in dezelfde ruimte. In deze rij haak je dus 1 moesje meer dan in de vorige rij!

Start de volgende rij weer met 3 lossen en keer het werk. Haak moesjes tussen de moesjes van de vorige rij. Sluit af met een stokje tussen het laatste moesje en de 3 lossen ketting van de vorige rij. Je hebt nu weer even veel moesjes gemaakt als in rij 1.

Blijf rij 1 en 2 herhalen.

Proeflapje.

Ananassteek proeflapje

Start met 15 lossen + 3. Haak het patroon zoals hier boven omschreven. In de eerste rij haak je 8 moesjes, in de tweede rij haak je 9 moesjes. Haak in totaal 8 rijen.

X

Right Click

No right click