Handwerkles

Patentsteek.

Patentsteek

Patentsteek geeft een mooi, dik en rekbaar breiwerk. Je kunt de Patentsteek op verschillende manieren breien. De voor- en achterkant van het breiwerk zien er hetzelfde uit. Deze steek wordt veel gebruikt voor sjaals.

Gebruik breinaalden die één maat groter zijn dan op het etiket van het garen staat aangegeven, dan krijg je een luchtig en soepel breiwerk.

Het is belangrijk om het opzetten en afkanten van de steken zeer losjes te doen anders gaat het trekken en dat is niet mooi.

Dit is één van de manieren waarop je deze steek kunt breien:

Zet een even aantal steken op.

Naald 1: Brei de eerste steek recht, dit doe je in het hele breiwerk maar 1 keer. Haal de werkdraad tussen de naalden door naar voren. Haal de tweede steek averecht af. Brei de volgende steek recht. Omdat de draad aan de voorkant van het werk zit ontstaat er nu vanzelf een omslag. Haal de werkdraad weer naar voren, 1 steek averecht afhalen, 1 steek recht breien. Blijf dit herhalen. Brei de laatste steek recht.

Naald 2 en alle volgende naalden: Haal de eerste steek recht af (= kantsteek). Haal de werkdraad tussen de naalden door naar voren. Haal de tweede steek averecht af. Brei de volgende 2 lussen recht samen. Haal de draad weer naar de voorkant, 1 steek averecht afhalen, 2 lussen recht samen breien. Blijf dit herhalen. Brei de laatste steek recht.

Afkanten: Haal de eerste steek recht af. Brei de tweede steek recht. Haal de eerste lus over de tweede. Brei de volgende twee lussen recht samen (zie de steek met de omslag als 1 steek). Haal de eerste lus over de tweede. Brei de volgende steek recht. Haal de eerste lus over de tweede. Ga zo verder tot je nog maar 1 lus hebt. Knip de draad af en haal door de lus.

X

Right Click

No right click