Ribbelsteek en Honingraatsteek.
Ribbelsteek.
Deze breisteek geeft een breiwerk met grove ribbels in de lengte. Het is zeer rekbaar in de breedte. Maak iedere rij een kantsteek (brei de eerste steek niet). Trek aan het breiwerk in de lengte richting om de steken te laten ontspannen, zo komt het breiwerk mooi in vorm. Het is dubbel breiwerk dus het ziet er aan twee kanten nagenoeg hetzelfde uit.
Zo ziet de Ribbelsteek er uit wanneer je ‘m in de breedte uitrekt.
Zo ziet de ribbelsteek er uit wanneer je ‘m in de lengte uitrekt, de steken ontspannen en de ribbels komen naar elkaar toe.
Honingraatsteek.
De start is hetzelfde als bij de Ribbelsteek en de werkwijze ook. Het enige verschil is dat je na 8 rijen (of desgewenst een ander aantal) van richting verandert. In de rij waarin je van richting verandert kun je geen kantsteek maken, alle andere rijen wel.
Het resultaat is een stof met een soort vakjes er in.
Hecht deze steken af met de 1 lus door 1 lus methode.
Het resultaat van beide breisteken is een dikke, rekbare stof. Deze stof is zeer geschikt voor dekens en sjaals. Omdat het zo rekbaar is kan ik mij ook voorstellen dat je deze steken kunt gebruiken voor de bovenrand van een rokje of voor het lijfje van een jurk. Ik denk dat je hier ook hele fijne beenwarmers van kunt maken door de 2 lange kanten van een lap aan elkaar te naaien.
Ribbelsteek en Honingraatsteek in ’t rond.
Je kunt de Ribbelsteek en de Honingraatsteek ook gebruiken voor ronde (buisvormige) projecten. Je moet alleen de twee zijkanten aanpassen zodat je ze op een mooie manier aan elkaar kunt naaien. Zorg dat de steken aan de zijkanten in tegenovergestelde richting eindigen.
Dit is de opzet, het maakt niet uit hoe breed je het werk maakt zolang de zijsteken maar tegenovergesteld zijn.
Gebruik 2 draden in een andere kleur om de eerste en laatste steek te markeren, dit maakt het aan elkaar naaien een heel stuk makkelijker. Haal die markeerdraden steeds tussen de eerste en tweede steek heen en weer. De markeerdraden laten duidelijk zien welke weg je moet volgen wanneer je de steken gaat opnemen. Gebruik de Matrassteek om de twee zijkanten aan elkaar te naaien.
Hier zie je hoe de naden er uit komen te zien. Bij het blauwe voorbeeld (Ribbelsteek) is de naad dicht genaaid met een gele draad. Je ziet dat de Matrassteek een onzichtbare naad geeft.