Handwerkles

Sloffen.

Sloffen breien op een breiring

Geschikt voor schoenmaat 40 t/m 46 (ongeveer). De lengte kun je zelf bepalen door meer of minder toeren te breien. Als je deze sloffen zou maken van 100 % wol en je zou ze vervilten, dan worden ze veel kleiner (kindermaat). Ik maak ze op de kleine breiring met 24 pinnen. Als je de sloffen op een grotere ring maakt (van wol), en je maakt ze ook langer, en je zou ze vervilten, dan zouden ze de maat van een volwassene kunnen hebben. Ik heb geen ervaring met vilten maar misschien is het de moeite waard om het uit te proberen. Ik hoor graag jullie ervaringen.

Zet steken op door middel van e-tjes of met behulp van een haaknaald. Laat een lange begindraad hangen, deze hebben we nodig om de achterkant van de slof dicht te naaien. Brei 2 rondjes tricot steek. Dit is de achterkant van de slof.

Ga nu rijen heen en weer breien. Dit wordt de opening. Brei de eerste steek van iedere rij niet. Bepaal zelf hoeveel rijen je breidt. Ik brei 35 rijen. De opening van mijn slof is ongeveer 14 cm lang.

Ga daarna weer rondjes breien. Ook nu brei ik 35 toeren. Knip de draad af (houdt een lange draad over om door de steken te halen). Haal de draad, met behulp van een naald, door alle lussen. Keer de slof binnenstebuiten, trek de draad strak aan, en hecht af. Naai de achterkant van de slof dicht. Vouw de punt plat en naai het puntje door en door zodat je een platte onderkant krijgt.

Een paar sloffen breien op een breiring

X

Right Click

No right click