Handwerkles

Sjaal met kabels (enkel en dubbel breien).

Enkel breien.

 Materiaal:

- Breiring met minimaal 20 pinnen.

- Breihaakje.

- Stekenhouder.

- Schaar.

- Naald.

- Stekenmarkeerders of iets anders om de pinnen te markeren.

 

Markeer de eerste 3 pinnen en de volgende 2 pinnen niet. Markeer de volgende 2 pinnen wel, het liefst in een andere kleur. Dit wordt een baan met kabels. De volgende 2 pinnen niet markeren. Dan weer 2 markeren, hier komt geen kabel, dit zijn de middelste steken. Dan weer 2 niet markeren. Daarna weer 2 markeren in een andere kleur, hier komt weer een baan met kabels. Dan 2 pinnen niet markeren en als laatste weer 3 steken markeren.

De gemarkeerde steken breien we recht, alle andere steken breien we averecht.

Zet 20 steken op met de dubbele e-wikkel methode. Het maakt niet uit of je links of rechts start. Daarna ga je in rijen heen en weer breien.

Start met 10 rijen in Boordsteek (de gemarkeerde steken recht en de andere steken averecht). Maak steeds een kantsteek (brei de eerste steek van iedere rij niet).

Brei daarna steeds een herhaling van 5 rijen: 2 rijen boordsteek, 1 rij met kabelsteek (2 lussen van plaatst wisselen en recht breien), 2 rijen boordsteek. Ik heb deze 5 rijen in totaal 36 keer herhaald.

Brei daarna nog 10 rijen boordsteek. Daarna afkanten met de normale afkant methode waarbij je de rechte steken ook weer recht breidt en de averechte steken averecht. Mijn sjaal is 115 cm lang geworden.

De uiteinden aan de achterkant in het breiwerk afhechten.

Dubbel breien.

 Materiaal:

- Garen: Ik heb een draad gebruikt die 75% acryl en 25 % wol is. Geschikt voor naalden 5 of 6 mm. Drie bollen van 50 gram (87 meter).

- Breiraam met minimaal 14 pinnen naast elkaar.

- Breihaakje.

- Naald.

- Stekenhouder.

- Haaknaald passend bij het garen.

 

We gaan 2 verschillende kabelsteken maken, naar rechts en naar links. Ze werken beide hetzelfde alleen haal je de ene keer de linker lussen eerst af en de andere keer de rechter lussen. We gaan een kabel maken over 4 pinnen breed.

De kabels komen aan één kant van de sjaal, de achterkant wordt gewoon boordsteek.

Kabel naar rechts: Haal de 2 rechter steken af met behulp van een stekenhouder. Verplaats de 2 linker lussen naar de 2 rechter pinnen. Plaats de 2 rechter lussen op de linker pinnen.

Kabel naar links: Haal de 2 linker steken af met behulp van een stekenhouder. Verplaats de 2 rechter lussen naar de 2 linker pinnen. Plaats de 2 linker lussen op de rechter pinnen.

Volg deze schema tekening.

Zet 14 steken breed op met de basisopzet. Brei de eerste 10 rijen in boordsteek. De volgende rij ook in boordsteek breien maar wikkel heel losjes. Deze rij maakt het mogelijk om de lussen te wisselen voor de kabelsteek.

Maak een 1 kabel naar rechts, op pinnen 6,7,8 en 9. Je haalt dus de lussen van 8 en 9 af, verplaats de lussen van 6 en 7 naar 8 en 9, plaats de lussen die op 8 en 9 zaten op 6 en 7. Alle pinnen wikkelen in boordsteek en de lussen over halen.

Brei 4 rijen in boordsteek.

Brei de volgende rij ook in boordsteek maar wikkel heel losjes.

Nu gaan we 2 kabelsteken maken op pinnen 4,5,6 en 7 en op pinnen 8,9,10 en 11. Op pinnen 4,5,6 en 7 maak je een kabelsteek naar links en op 8,9,10 en 11 een kabelsteek naar rechts.

Brei 4 rijen boordsteek.

Brei de volgende rij ook in boordsteek maar wikkel heel losjes.

Maak een 1 kabel naar links, op pinnen 6,7,8 en 9. Alle pinnen wikkelen in boordsteek en de lussen over halen.

Brei 4 rijen boordsteek.

Brei de volgende rij ook in boordsteek maar wikkel heel losjes.

Nu gaan we 2 kabelsteken maken op pinnen 4,5,6 en 7 en op pinnen 8,9,10 en 11. Op pinnen 4,5,6 en 7 maak je een kabelsteek naar rechts en op 8,9,10 en 11 een kabelsteek naar links.

Brei 4 rijen boordsteek.

Brei de volgende rij ook in boordsteek maar wikkel heel losjes.

Nu kun je weer starten met de eerste kabelsteek die we hebben gemaakt (een kabel naar rechts, in het midden op pin 6,7,8 en 9). En vanaf daar weer het patroon opnieuw volgen. Herhaal alle stappen tot de sjaal de juiste lengte heeft bereikt. Ik heb het patroon 6 keer herhaald, mijn sjaal is uiteindelijk 142 cm lang geworden.

Eindig met dezelfde kabelsteek als waar je mee bent begonnen (kabel in het midden, naar rechts). Brei daarna nog 11 rijen in boordsteek.

Afkanten met de 1 lus door 1 lus methode (met de haaknaald). Ook de startkant met de 1 lus door 1 lus methode af maken. Alle draadjes afhechten.

X

Right Click

No right click