Handwerkles

Windlichtje.

Windlichtje

Materiaal:

- Glazen potje (doorsnede ongeveer 10 cm, de opening aan de bovenkant is ongeveer 7 cm) (grote pot van groente of flinke pindakaas pot).

- Garen (dunner dan je normaal gesproken zou gebruiken op een breiring).

- Breiring met 24 pinnen (doorsnede ongeveer 12 cm) en breihaakje.

- Haaknaald 6 of 7 mm.

- Naald met stompe punt.

- Kaarsje.

 

Ik gebruik een restje wit acryl garen geschikt voor naalden 4 of 5 mm. Je kunt ook nog dunner of iets dikker garen gebruiken, dat is een kwestie van uitproberen. Doordat je een dun garen gebruikt krijg je een opengewerkt breiwerk waar het licht van het kaarsje mooi doorheen schijnt.

Zet steken op met de e-wikkel methode. Als het breiwerk af is maak je deze start kant strakker zodat het mooi aansluit aan de onderkant van het potje (zie video).

Nu kun je toeren gaan breien. Je kunt verschillende breisteken uitproberen. Voor dit voorbeeld wissel ik e-tjes, ribbels en rechte steken (u-wikkel) met elkaar af. Zet het potje af en toe even in de ring, in het breiwerk, om te kijken of je werk al lang genoeg is.

Patroon: 5 toeren e-tjes, 5 toeren u-wikkel (recht), 5 ribbels (dus 10 toeren, recht (ik brei hier e-tjes) en averecht afwisselen). Dan weer 5 toeren e-tjes en 5 toeren u-wikkel (recht).

Eindig met een strakke breisteek zoals de u-wikkel of maak een boordsteek, dit sluit mooi aan rond de bovenkant van het potje. Kant af met behulp van een haaknaald. Haal de eerste lus van de ring (de lus waar de draad zit). Haak 1 losse. Haal de volgende lus van de pin en haal deze lus door de lus op de naald. Haak dan weer 1 losse. Herhalen tot het einde. Sluit de cirkel met een halve vaste in de eerste steek. Afhechten en draden wegwerken. Het is ook mooi om een langere draad af te knippen en deze door de steken heen te rijgen zodat je een iets dikker randje krijgt (zie video).

Maak de start kant strakker (zie video) maar niet te strak. Het is voor het schoonmaken wel handig om het hoesje er nog af te kunnen halen. Hecht de draad af. Ook hier is het mooi om de draad, helemaal rondom, door de steken te rijgen.

Leg eventueel een rondje van aluminiumfolie in het potje om druipend kaarsvet op te vangen. Tevens zorgt dit voor weerkaatsing van het kaarslicht. Kaarsje er in, klaar!

Je kunt natuurlijk allerlei verschillende steken gebruiken en met kleine breiringen kun je hoesjes maken voor kleinere potjes.

Dit is ook een grote pot. Het breiwerk is gemaakt op de ring met 24 pinnen. Ik heb Gerstekorrel en u-wikkel gebreid. Steeds 6 toeren Gerstekorrel en 3 toeren u-wikkel. Een volgende keer zou ik meer toeren u-wikkel doen om die randen iets duidelijker te maken. Ik heb er een grote, lila kaars in gezet i.p.v. een waxinelichtje. Dit geeft een leuk kleureffect.

Dit is een potje met een doorsnede van ongeveer 7 cm. Het breiwerk is gemaakt op een klein breiringetje met 20 pinnen (doorsnede 8 cm). De pinnen van deze breiring zijn smaller en staan dichter bij elkaar waardoor het breiwerk iets meer gesloten is. Hier heb ik e-tjes, ribbels en averechte steken afgewisseld. De bovenrand van het potje heb ik bedekt met Snow effect verf, dit is een 3-d pasta (reliëfpasta). Dit is te koop in de hobbywinkel.

X

Right Click

No right click