Handwerkles

Technieken en tips.

In dit artikel vind je informatie over 2 verschillende knoop technieken (rijtjes knopen en de 2 om 2 methode), het kiezen van kleuren en wat je kunt doen als je een foutje hebt gemaakt.

Rijtjes knopen (vriendschapsknoop).

De knoop die het meeste wordt gebruikt voor vriendschapsbandjes is de vriendschapsknoop (ook wel Dubbele Festonknoop of Ribbelknoop genoemd). De vriendschapsknoop bestaat uit 2 delen. Je kunt de vriendschapsknoop van links naar rechts en van rechts naar links uitvoeren. Als je nog nooit een armbandje hebt geknoopt raad ik je aan met deze knoop te starten. Maak een armbandje met streepjes zoals uitgelegd in het volgende filmpje.

Met deze simpele rijtjes kun je hele leuke armbandjes maken. Dit voorbeeld is geknoopt met 10 draden in allemaal verschillende kleuren. Mooi hè?

Rijtjes knopen.

Als je deze techniek beheerst kun je het iets moeilijker maken. Je kunt knopen van links naar rechts en van rechts naar links met elkaar combineren om zo een bepaald patroon te maken. Een simpel voorbeeld daarvan is het v-tjes patroon (wordt ook wel visgraatje genoemd). In het volgende, zeer korte  filmpje zie je één rijtje uit het v-tjes patroon. Hier kun je dus zien hoe dat combineren in z’n werk gaat.

Hier vind je het hele patroon van het armbandje met v-tjes.

Probeer het ook maar eens met meer of minder draden en verschillende kleuren.

Tot nu toe heb je steeds 2 knopen naar rechts of 2 knopen naar links gemaakt maar je kunt ook 1 knoop naar rechts en 1 knoop weer terug naar links maken, of andersom natuurlijk. Deze knopen kom je o.a. tegen in het armbandje met visjes.

Twee om twee methode.

Deze techniek werkt iets anders. Hierbij maak je steeds groepjes van twee draden en die knoop je samen. Je volgt een schema tekening en knoopt in horizontale rijen. Wanneer rij één gedaan is leg je de eerste en laatste draad even weg (rode kruisjes) en maak je nieuwe groepjes van twee draden. Die knoop je weer samen. In rij drie komen de eerste en laatste draad er weer bij. Wanneer een armbandje met deze techniek wordt geknoopt kun je het patroon zeer gemakkelijk aflezen vanaf een schema tekening zoals deze:

Schema tekening , twee om twee methode.

De pijltjes geven aan welke knoop je moet maken.

Kleuren kiezen.

Het is belangrijk om goed na te denken over de kleuren die je gaat gebruiken. Deze bepalen voor een groot deel de uitstraling van het bandje. Wanneer één deel van een bandje moet opvallen is het slim om daar een donkere of zeer felle kleur voor te kiezen. Een mooi voorbeeld hiervan is het armbandje met Visjes. Wanneer je de visjes met een hele lichte, onopvallende kleur zou knopen, zie je niet dat het visjes zijn.

Ook de hoeveelheid draden, hoeveelheid van dezelfde kleur en volgorde zijn belangrijk. Hier zie je drie armbandjes die allemaal gemaakt zijn met dezelfde kleuren katoen. Toch zijn het hele verschillende armbandjes geworden.

Rijtjes.

6 draden.

Grijs, bruin, grijs, roze, bruin, roze.


V-tjes (Visgraatje).

12 draden.

Grijs, grijs, roze, roze, bruin, bruin.

Bruin, bruin, roze, roze, grijs, grijs.


Ruitjes.

8 draden.

Grijs, grijs, roze, bruin, bruin, roze, grijs, grijs.

Foutje herstellen.

Mocht het gebeuren dat je een foutje hebt gemaakt in het knoop patroon, haal het dan direct uit. Het is zonde om het te laten zitten, je blijft het altijd zien. Gebruik voor het los maken van de knopen een naald met een stompe punt. Deze kun je in de knoop steken en een beetje heen en weer wrikken zodat de knoop los laat. Let op dat je niet door de draad heen steekt want dan beschadig je de draad en kan het gaan pluizen.

X

Right Click

No right click