Handwerkles

Een knoop en knoopsgat als sluiting.

Sluiting knoopsgat en knoop aan een macramé armbandje.

In sommige gevallen kan het heel mooi maar ook zeer praktisch zijn om een sluiting te maken met een knoop. Het grote voordeel is dat je het armbandje heel gemakkelijk om en weer af kunt doen. In principe kun je iedere knoop gebruiken, 2 gaatjes, 4 gaatjes of een bolknoop met ringetje er onder, het kan allemaal. Maak de draden aan de knoop vast. Op welke manier je dit doet bepaal je lekker zelf. Wanneer de draden door de knoop heen zijn gestoken maak je aan de onderkant een overhandse knoop zodat alle draden bij elkaar komen.

Voorbeeld: Wanneer je 4 draden gebruikt kun je bijv. een knoop met 4 gaatjes gebruiken en 2 draden bij elkaar door 2 gaatjes laten gaan, ze kruisen op de knoop.

Nu kun je starten met knopen.

Eindig het armbandje met een knoopsgat. Dit kan een opening in het knoopwerk zijn of twee vlechtjes die je samen knoopt met een dubbele knoop. Test altijd of het knoopsgat groot genoeg is. Het mag best een beetje lastig zijn om de knoop er door te krijgen, de knoop mag er natuurlijk niet al te makkelijk doorheen terug schieten, maar het moet ook geen worsteling worden om ‘m er door te doen.

Het is verstandig om het einde van de draden extra stevig af te hechten door textiellijm in/op de knoop te doen en goed te laten drogen. Knip de draden vervolgens kort af.

X

Right Click

No right click