Handwerkles

Vierkleurig opengewerkt armbandje.

Vierkleurig opengewerkt armbandje.

Materiaal:

Haakkatoen in 4 kleuren/tinten

1 knoop met een doorsnede van 1,5 cm

Textiellijm

Scherpe schaar

 

Kies 4 kleuren die mooi bij elkaar passen maar niet al te veel op elkaar lijken, het verschil moet goed te zien zijn. Het kunnen dus ook 4 tinten van dezelfde kleur zijn. Knip voor een armbandje van 16 t/m 20 cm lang, van iedere kleur, 1 draad van 2,5 meter af. Maak de draden in het midden aan de knoop vast, nu heb je 8 draden om mee te knopen.

Leg de draden in paren van 2 van dezelfde kleur neer.

Knoop met de vierde draad naar links over 3, 2 en 1. Knoop met de vijfde draad naar rechts over 6, 7 en 8.

Doe hetzelfde nog een keer. Dus knoop met de vierde draad naar links over 3, 2 en 1. Knoop met de vijfde draad naar rechts over 6, 7 en 8.

* Nu aan beide kanten dezelfde beweging maken maar dan de andere kant op. Dus knoop met 1 naar rechts over 2, 3 en 4 en knoop met 8 naar links over 7, 6 en 5.

En nog een keer…

Kort samengevat hebben we dus nu 4 rijtjes geknoopt. Met iedere draad heb je steeds over 3 draden genoopt. De middelste 2 draden zijn naar de buitenkant verplaatst en daarna weer terug naar het midden, ze liggen nu weer op het startpunt.

Nu de laatste stap nog 2 keer doen dus met draad 1 naar rechts knopen over 2, 3 en 4 en met draad 8 naar links knopen over 7, 6 en 5. De twee linker draden verplaatsen naar het midden en de twee rechter draden verplaatsen naar het midden.

Nu gaan we de kruising maken. Laat de middelste twee draden van plaats wisselen. Maak zelf de keuze op welke manier, ik doe de linker draad over de rechter draad. Maak nu die keuze en doe dit vervolgens bij iedere kruising op dezelfde manier.

Knoop dan met de nieuwe vierde draad naar links over 3, 2 en 1. Knoop met de nieuwe vijfde draad naar rechts over 6, 7 en 8.

Nu hetzelfde nogmaals doen dus de middelste draden kruisen en naar links en rechts knopen.

De situatie is nu hetzelfde als na de eerste 2 rijtjes. Knoop het patroon verder vanaf *, dit steeds herhalen.

Iedere opening kan als knoopsgat dienen. Meet af en toe of het bandje al lang genoeg is. Maak het armbandje af met een kruising. Knoop de eerste rij van een kruising zoals gewoonlijk. Maak dan het laatste rijtje (tweede rijtje van de kruising) maar smeer eerst een beetje textiellijm op de draden zodat die laatste knopen extra stevig zijn. Laat de lijm drogen en knip de draden direct onder de laatste knopen af.

X

Right Click

No right click