Handwerkles

Patches en scrumbles.

Een patch is een klein lapje, gemaakt met een bepaalde handwerk techniek zoals een vierkant gehaakt lapje met gekruiste stokjes, een spiraal in 2 kleuren, een gebreid lapje in tricotsteek of een lapje gemaakt op een weef raam e.d. Gewoon een lapje dus, in welke vorm dan ook.

Kies één lapje als startpunt. Nu kun je er voor kiezen om aan dit lapje een tweede lapje vast te maken of je hecht een nieuwe draad aan en haakt/breidt er een nieuw stuk aan vast. Blijf je werk draaien en leg lapjes er even naast om te kijken of het goed past. Denk niet te lang na, foutjes kun je altijd nog camoufleren met een andere patch. Dit proces heet Scrumbling.

Je kunt delen aan elkaar haken met vasten of halve vasten, aan elkaar naaien met bijvoorbeeld de matrassteek of aan elkaar borduren met je haaknaald.

Een scrumble is dus een groter lapje bestaand uit meerdere soorten handwerk of steken, verschillende materialen en kleuren, eventueel versierd met borduurwerk, kraaltjes, lintjes of wat dan ook. Hier zie je een aantal voorbeelden.

Tips!

Zoek in Google naar Freeform crochet en klik op Afbeeldingen. Je zult zien dat het internet vol staat met mooie voorbeelden. Op deze manier kun je inspiratie opdoen m.b.t. materialen, kleurcombinaties en wat je allemaal kunt maken.

Begin met losse scrumbles en probeer eerst wat dingen uit voor je aan een project begint. Als je op een gegeven moment voor een project gaat kiezen, begin dan klein. Freeform handwerken gaat een stuk langzamer dan werken volgens een patroon.

X

Right Click

No right click