Handwerkles

Paracord.

Paracord

Wat is paracord?

Gedurende de tweede wereldoorlog werd 550 paracord gebruikt voor de dragende lijnen van parachutes. In die militaire kringen werd datzelfde koord hergebruikt vanwege de veelzijdige eigenschappen.

Tegenwoordig wordt het koord niet meer gebruikt voor parachutespringen. Wel is het nog steeds een populair product, juist vanwege de multifunctionaliteit ervan. Het koord heeft zijn nut op vele andere gebieden bewezen.

In de outdoor wereld is het koord bijvoorbeeld erg populair, omdat het sterk, duurzaam en betrouwbaar is. Bovendien is het in meerdere koordlengtes te splitsen. Paracord heeft een prettige textuur en is zeer flexibel. Daardoor kun je het in allerlei creaties verwerken. Als je bijvoorbeeld een paracord bracelet (armband) maakt, heb je een leuke manier om altijd een stukje bij je te hebben. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of iemand heeft het van paracord gemaakt. Van riemen, tot sleutelhangers en van handtasjes tot bloembakken.

Samenstelling paracord

Paracord heeft een nylon mantel met een kern van diverse nylon binnendraden.

Deze delen kunnen eenvoudig van elkaar worden gescheiden. De strengen uit de kern kunnen nog verder worden ontvlochten. Zo verkrijgt men bijvoorbeeld uit één meter 550 paracord in feite 15 meter koord. De fijne nylondraden kunnen bijvoorbeeld dienst doen als garen of als vislijnen. De holle mantel biedt zelf ook volop mogelijkheden.

Types paracord

Er zijn verschillende types paracord op de markt verkrijgbaar, variërend van Type I tot-en-met Type IV paracord. Het verschil zit hem in het aantal kerndraden en de trekkracht. Daarom word paracord ook wel aangeduid met de trekkracht. Zo noemt men Type III paracord ook wel 550 paracord, omdat het een trekkracht van 550 lbs. (249 kg) heeft.

Met paracord kun je hele leuke, creatieve dingen doen. Ik ga een aantal dingen laten zien. Ik heb voor al mijn projectjes 550 paracord gebruikt.

Pimp je haaknaald.

Hoesje voor een haaknaald

De holle mantel van paracord kun je om de steel van je haaknaald schuiven en vast lijmen. Smelt de uiteinden en je hebt een mooi hoesje om je haaknaald. Dit zal niet bij alle haaknaalden passen, ik heb het gedaan bij mijn haaknaalden 3 mm, 3,5 mm en 4 mm.

Sleutelhanger

Paracord sleutelhanger

 Materiaal:

 - 2 keer 1 meter paracord.

 - 1 sleutelring met een doorsnede van 2 cm.

 - 4 kraaltjes met een gat van 5 mm.

 - Aansteker.

De techniek is heel simpel en het werkt heel snel. Deze sleutelhanger heb ik binnen een half uur gemaakt.

Via YouTube kreeg ik een vraag binnen van Simone. Zij vroeg me of je de sleutelhanger ook kunt maken met paracord zonder kerndraden zodat je het strakker kunt aantrekken en het meer lijkt op scoubidou. Dat heb ik natuurlijk direct uitgeprobeerd (zie foto's hier onder). En nu blijkt dus dat het echt geweldig werkt en het resultaat is echt heel erg mooi! Dank je wel Simone!

En hier de 2 verschillende sleutelhangers naast elkaar zodat je het verschil goed kunt zien.

Armbandje zigzagvlecht

 Materiaal:

Voor een armbandje van ongeveer 20 cm lang heb je 130 cm paracord nodig.

Ik maak het lusje om mijn vinger. Het lusje heeft een doorsnede van ongeveer 1,5 cm. Die doorsnede heb je nodig voor de bol knoop die we aan het einde gaan maken, als sluiting voor het armbandje. Maak ongeveer 19 knopen voor een armbandje van 20 cm lang.

Er zijn nog veel meer manieren om leuke armbandjes te maken van paracord. Voor meer patronen, uitleg en inspiratie kun je kijken naar de filmpjes op het YouTube kanaal van TIAT (Tying it all together).

Hoesje voor waxinelichtje.

 Materiaal:

 - Breiring met 24 pinnen en bijbehorende breihaakje.

 - Paracord (per rondje wikkelen heb je ongeveer 80 cm paracord nodig, ik heb in totaal ongeveer 6,5 meter paracord gebruikt).

 - Haaknaald 8 of 9 mm.

 - Potje of stolpflesje met een doorsnede van 7 cm (mijn stolpflesje is 7,5 cm hoog).

 - Kaarsje/waxinelichtje.

Zet steken op met de e-wikkel opzet. Brei daarna rondjes met de e-tjes steek. Sla daarbij steeds 1 pin over dus wikkel 1 pin, 1 overslaan, wikkel 1 pin, 1 overslaan enz. enz. Ik heb, na de opzet, nog 6 rondjes gebreid. Afkanten doe je met de lus door lus methode met steeds een losse er tussen.

Schuif het breiwerk over het potje/stolpflesje.

Trek de onderste draden strak. Begin bij de laatste lus van de opzet en werk terug naar het begin. Het kan nodig zijn om dit 2 of zelfs 3 keer te doen voordat het helemaal strak zit. Knip de begin- en einddraad af en smelt het uiteinden.

Armbandje lussenvlecht

Armbandje lussenvlecht

Dit armbandje is gemaakt zoals het armbandje van satijnkoord onder het hoofdstuk macramé – projecten. Het filmpje is inmiddels al oud maar de uitleg is duidelijk. Wanneer je paracord gebruikt in plaats van satijnkoord krijg je een iets grover armbandje maar wel erg mooi! Het heeft een hele stoere uitstraling.

X

Right Click

No right click