Garen verven.
Plantaardige verfstoffen zelf maken.
Algemene richtlijnen.
Gebruik ± 100 gram plantaardig materiaal om 25 gram wol te verven. Gebruik een grote aluminium of geëmailleerde pan. Voeg regenwater toe tot het plantaardige materiaal onder water staat en breng het aan de kook. Voeg eventueel tijdens het koken af en toe wat kokend regenwater toe wanneer het dreigt droog te koken. Je kunt eventueel kraanwater gebruiken maar maak dit dan minder hard door een klein beetje wasverzachter toe te voegen. Kooktijd is afhankelijk van het materiaal. Laat het afkoelen en zeef het prutje zorgvuldig. Het plantaardige materiaal gooi je weg, op de composthoop of in de GFT bak. Let op! Wanneer je wasverzachter hebt gebruikt mag je het afval niet meer op de composthoop of in de GFT bak doen.
Recept 1: Uienschillen (Gebruik alleen de droge schillen aan de buitenkant van de ui).
Ik heb mijn grootste pan gevuld met uienschillen. Dit is ongeveer 50 gram aan schillen. Duw de schillen goed naar beneden tijdens het vullen met regenwater. Zorg dat alles onder water staat. Breng het aan de kook en zet het vuur helemaal laag. Laat het 20 minuten koken. Laat het afkoelen met de schillen er nog in. Giet het door een zeef (boven een grote bak of pan) wanneer het handwarm is. Giet het vocht terug in de pan.
Garen voorbereiden.
Wol is het makkelijkst te verven. De vezels van wol nemen makkelijker kleur op dan plantaardige vezels zoals katoen. Je hoeft wol niet te beitsen maar het kan wel. Wanneer je wol eerst beitst zal de kleur anders / intenser worden dan wanneer je niet beitst. Zorg wel dat de wol schoon gewassen is en maak het eerst kletsnat met handwarm water voor je het aan de verf toevoegt. Zorg dat het garen ruimte heeft, laat het dus niet op een bol zitten maar maak er een streng van.
Verven zonder beitsen.
Voeg de kletsnatte wol toe aan het verfbad en zet het op het vuur. Laat het langzaam heter worden. Wanneer het kookt zet je het op de kleinste pit en laat je het heel zachtjes koken. Wanneer je de verf te hard kookt kan de kleur bederven. Controleer na enige tijd of het garen al wat kleur heeft opgenomen. Bij verf van uienschillen zal dit al snel het geval zijn. Over het algemeen is het zo dat, hoe langer het garen in de verf zit, hoe donkerder en intenser de kleur zal zijn. Na het wassen en drogen zal de uiteindelijke kleur lichter zijn dan wat je nu ziet.
Ben je tevreden met de kleur? Haal het garen dan uit de verf en laat het afkoelen. Houd er rekening mee dat iedere verfbeurt anders zal zijn, je zult nooit meer exact dezelfde kleur krijgen. Je kunt het verfbad wel meerdere keren gebruiken.
Wassen en nabehandelen.
Spoel het garen heel goed uit met handwarm water. Doe dit zo nodig meerdere keren, tot er geen kleur meer vanaf komt. Voeg bij de voorlaatste spoelbeurt een scheutje azijn toe om de kleur te fixeren. Dan blijft het langer mooi. Daarna nog 1 keer spoelen en dan heel goed uitknijpen. Hang het garen op en laat het heel goed drogen.
Hier zie je mijn eerste uitprobeersels. Dit is onbehandelde alpaca wol. Verschillende verbaden maar allemaal met uienschillen. Verschillende hoeveelheden uienschillen tot verfstof gemaakt, verschillende hoeveelheden wol in één bad en verschillende kooktijden. Kijk wat een verschil in kleur! Erg leuk om uit te proberen.