Handwerkles

Mijn eerste naai- en haakwerkjes.

Als klein meisje werd ik door mijn moeder en oma aangestoken met het handwerkvirus. Beiden waren zeer creatief en behendig in verschillende handwerk technieken zoals naaien, haken, breien en macramé. Eerst keek ik nieuwsgierig mee maar al snel werd ik door hen gemotiveerd om bepaalde technieken zelf uit te proberen.

Het is voor mij allemaal begonnen met vingerhaken, toen ik ongeveer 6 jaar oud was. Dat is een ketting van lossen haken met je handen in plaats van een haaknaald. Op die manier heb ik heel wat bollen garen verwerkt tot een gigantische bal gehaakte lossen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij niet kan herinneren of ik daar uiteindelijk nog iets van gemaakt heb of dat het in de prullenbak is geëindigd.

Mijn moeder maakte zelf veel kleding. Ik mocht haar altijd helpen met het uittekenen van patroondelen op patroonpapier en het knippen van de stof. Haar naaimachine vond ik zeer interessant en ik zat dus ook regelmatig naast haar mee te kijken hoe zij de verschillende delen aan elkaar zette. Toen ik een jaar of 8 was mocht ik voor het eerst zelf een stukje naaien. Dat vond ik geweldig! Toen ik na een aantal weken oefenen de basis een beetje onder de knie had begon ik met het ontwerpen en naaien van Barbie kleertjes. Daar mocht ik mijn moeders stofrestjes voor gebruiken. Het stelde natuurlijk nog niet veel voor maar ik was tevreden met wat ik maakte.

Tijdens een logeerpartij bij mijn oma kreeg ik als 11 jarig meisje voor het eerst een haaknaald en een bol haakkatoen in mijn handen en wat er toen gebeurde was magisch. Mijn grote passie voor haken is op dat moment ontstaan. Mijn oma heeft mij, stap voor stap, door een haakpatroon geholpen en ik bleek er aanleg voor te hebben. Ik leerde de basissteken heel snel en ik werkte zeer nauwkeurig. Ik ging uiteindelijk naar huis met mijn eerste zelf gemaakte haakwerk, een klein kanten kleedje in de kleur roze. Ik kreeg de haaknaald (1 mm) en het bolletje garen mee naar huis + een extra bol in de kleur groen. Tijdens de jaren 80 waren deze kleuren blijkbaar hip. Het patroon op papier lezen en begrijpen kon ik toen nog niet en ik heb het hele patroon uit mijn hoofd, en terug kijkend naar het eerste exemplaar, nog meerdere malen gehaakt. Het kleedje, de haaknaald en de restanten van de bolletjes garen heb ik uiteraard bewaard. Jawel, dit was dus mijn eerste haakwerkje, gehaakt toen ik 11 jaren jong was!

Lieve mama en oma in de hemel, dank u wel!

Groetjes,

Mirte.

X

Right Click

No right click