Handwerkles

Sjaal en vingerloze handschoentjes.

Techniek: Dubbelzijdig Tunisch haakwerk.

Materiaal:

- Dubbele haaknaald 4 mm.

- Baby wol (50 gr. = 172 meter, naalden 2,5 – 3 mm)

4x50 gram, 4 verschillende kleuren

(Ik gebruik wit, crème, licht grijs en licht bruin).


Vingerloze handschoentjes.

Vingerloze handschoentjes

Kleur 1: Wit

Kleur 2: Licht bruin

Kleur 3: Licht grijs

Kleur 4: Crème

Je kunt dit patroon volledig naar wens aanpassen. Wanneer je langere handschoentjes wilt maken, start dan met meer beginlossen (maak meer steken). Als je grotere handen en/of een dikkere pols hebt, moet je meer rijen haken.

Maak een ketting van 30 lossen met kleur 1. Haal een lus op uit iedere losse (ik steek in door de achter lus van de losse). Keer en maak de steken af met kleur 2.

Volg de uitleg van het dubbelzijdig Tunisch haken en haak op die manier een recht lapje. Trek bij het wisselen van kleur de draden iets strakker dan je bij een sjaal zou doen. Zo wordt het iets minder rekbaar maar krijg je een boven en onderkant die mooi aansluiten op je hand.

Haak in totaal 32 rijen. In de laatste rij maak je de steken af met wit, je eindigt dus met 1 witte lus op de naald. Licht grijs zit aan de linker kant, crème en licht bruin zitten rechts.

Wissel nu van kleur. Licht bruin omslaan en doorhalen, wit blijft achter. Nu gaan we het begin en eind aan elkaar haken met halve vasten. Het duim gat maak je door halve vasten te haken, alleen op de steken van de laatste rij (dat is de kant die je nu aan de voorkant hebt).

De verdeling van de steken is bij mij als volgt: 12 steken door 2 lagen, 8 steken door 1 laag = duim gat, 10 steken door 2 lagen. Je kunt dit natuurlijk naar eigen wens aanpassen. Dan afhechten en de draadjes wegwerken.

Je kunt eventueel een randje vasten om het duim gat haken. Ik heb dat gedaan met licht bruin.


Sjaal.

Tunisch dubbelzijdig gehaakte sjaal

Gebruik de rest van het garen om een sjaal te haken. Ik ben gestart met 35 lossen. Gebruik weer de techniek van het dubbelzijdig Tunisch haken en gebruik weer dezelfde 4 kleuren. Je kunt ze eventueel in een andere volgorde gebruiken.

Variatie.

Deze handschoentjes zijn gemaakt van Stylecraft Special DK. Hier ben ik begonnen met 25 lossen. Kleur 1: wit, kleur 2: blauw, kleur 3: geel, kleur 4: paars. Dicht gehaakt met halve vasten, verdeling: 11 steken door 2 lagen, 6 steken alleen voorkant (duim gat), 8 steken door 2 lagen.

Aan de boven- en onderkant heb ik boogjes gehaakt van 3 lossen en 1 vaste (die vaste komt op de ribbel). Daarna nog een toer boogjes op de boogjes.

X

Right Click

No right click