Handwerkles

Een bloem maken op een flower loom.

Er is ontzettend veel mogelijk met de flower loom. Je kunt heel veel verschillende bloemen en andere vormen maken m.b.v. verschillende technieken. Om te oefenen starten we met deze simpele bloem. Lees voor je gaat beginnen deze hele uitleg even door, aan het einde staan nog wat handige tips.

Eerste bloem 01

Dit heb je nodig: Opry flower loom + meegeleverde naald en diverse garens.

Stap 1 (wikkelen):

Zet de grootste cirkel met pinnen op de basis. Kies een draad en zet deze tijdelijk vast aan de zijkant / onderkant van de loom.

Wikkel de bloemblaadjes, dit kun je op verschillende manieren doen. Linksom of rechtsom maakt niet uit. Wikkel in de vorm van 8-jes of o-tjes. Wikkel de blaadjes één keer of meerdere keren (in cirkels, foto 1 t/m 7 of meerdere keren achter elkaar per blad, foto 9). Wikkel de pinnen niet te vol en trek de draad niet al te strak aan, daardoor kunnen de lussen van de pinnen af schieten. Wanneer je tevreden bent over de dikte van de bloem breng je de uiteindjes naar de achterkant en knoop ze in het midden samen (foto 8).

Eerste bloem 02 1

Eerste bloem 03 2

Eerste bloem 04 3

Eerste bloem 05 4

Eerste bloem 06 5

Eerste bloem 07 6

Eerste bloem 08 7

Eerste bloem 09 8

Meerdere wikkelingen per blad, direct achter elkaar gewikkeld.

Eerste bloem 10 9

Bloem met drie lagen.

Eerste bloem 11 10

Wikkelen met meerdere kleuren kan ook, afwisselend per blad of verschillende kleuren per laag.

Eerste bloem 12 11

Stap 2 (borduren):

Kies een andere kleur, knip een draad af van ongeveer 50 cm en zet deze draad tijdelijk vast aan de zijkant of achterkant van de loom. Borduur nu een ster in het midden. Dit doe je door afwisselend tussen de bloemblaadjes door of door de bloemblaadjes heen te steken. Kom aan de ene kant van achteren naar voren en aan de andere kant, er recht tegenover, van voren naar achteren (foto 1 t/m 6). Doe dit bij alle bloemblaadjes.

Eerste bloem 13 1

Eerste bloem 14 2

Eerste bloem 15 3

Eerste bloem 16 4

Eerste bloem 17 5

Eerste bloem 18 6

Knoop de begin- en einddraad in het midden (aan de achterkant) samen.

Eerste bloem 19

Nu kun je de bloem van de loom afhalen.

Hecht de begin- en einddraad af: steek met behulp van de naald een aantal keren heen en weer in het midden van de bloem (aan de achterkant). Knip uiteindjes kort af.

Tip 1: Mocht je het gat in het midden te klein vinden voor het borduren dan kun je de vorm (cirkel met pinnen), voor je gaat borduren, van de basis afhalen. Je hebt dan wel minder om vast te houden en het verliest iets aan stabiliteit. Werk voorzichtig, de lussen schieten sneller van de pinnen af.

Tip 2: Combineer verschillende soorten en diktes garen in één bloem voor een speels effect.

X

Right Click

No right click