Handwerkles

Wat is haken?

Haken is een handwerktechniek waarbij je gebruik maakt van een enkele naald met een haakje aan het uiteinde, en een draad. Door steeds een of meerdere lusjes door een of meerdere andere lusjes te halen, kan een plat of 3D figuur worden gemaakt. Wanneer je de basis steken van het haken eenmaal kent (zoals lossen, vasten, stokjes...) zijn de mogelijkheden eindeloos. Het afwisselen van diverse steken zorgt voor verschillende vormen en texturen.

In principe is ieder garen geschikt om mee te haken, zolang je een bijpassende maat naald gebruikt. Wol, acryl, katoen, textiel, fantasiegaren, borduurgaren... Met een draad en een enkele naald kun je al aan de slag!

Meer informatie over garens, haaknaalden en verdere benodigdheden vind je onder het hoofdstuk Materialen.


In het Hoofdmenu aan de linker kant van deze website kun je kiezen tussen haakles, haaksteken, haakpatronen, Kerst of Granny.

In het hoofdstuk lessen vind je een haakcursus voor beginners en een haakcursus voor gevorderden. Dit is een goede basis om mee te beginnen. Hier leer je hoe je moet starten, hoe je het haakwerk kunt vasthouden, de verschillende haaksteken e.d. Verder vind je hier ook uitleg over meerderen en minderen, wisselen van kleur, patroon lezen en bijzondere haaktechnieken.

In het hoofdstuk haaksteken vind je een verzameling leuke haaksteken, stap voor stap uitgelegd met een filmpje er bij om het allemaal extra duidelijk te maken.

In het hoofdstuk patronen vind je een verzameling van leuke haakpatronen, ook weer goed te volgen via video en geschreven uitleg met foto’s.

In het hoofdstuk Kerst vind je haakpatronen die passen bij het thema Kerst.

In het hoofdstuk Granny vind je haakpatronen die allemaal worden gehaakt met de traditionele Granny steek (groepjes van stokjes).

Veel plezier met haken!

 

X

Right Click

No right click