Handwerkles

Fleece deken met Granny driehoeken.

Granny fleece deken

Fleece deken met granny driehoeken

 Materiaal:

 - 1 fleece deken 125 x 150 cm (Ik heb ‘m gekocht bij Zeeman, ik heb          gekozen voor blauw).

 - Julia garen van Zeeman (of een vergelijkbaar garen, zie foto etiket) in 2    kleuren. 10 bollen van de hoofdkleur (voor de driehoeken, ik heb voor grijs gekozen), 2 bollen van de 2e kleur (voor het aan elkaar haken en de rand rondom, ik heb voor blauw gekozen). Ik had van beide kleuren 1 bol over      maar niet iedereen haakt even strak of los dus ik raad je aan om liever nog een bol extra te kopen dan te weinig!

 - Haaknaald 7 of 8 mm.

 - Schaar.

 - Naald met stompe punt.

 - Textiellijm (optioneel).

 - Naaigaren in de 2e kleur (waar je de rand rondom mee hebt gehaakt) en een scherpe naald.

 

Werkwijze:

Haak 88 Granny driehoekjes met kleur 1. Maak van 72 driehoekjes zeshoeken, dat zijn 12 zeshoeken in totaal. Het aan elkaar haken heb ik gedaan met halve vasten. Span de zeshoeken op zodat ze mooi in vorm zijn en dezelfde maat hebben.

Was de fleece deken zoals op de verpakking of het waslabel vermeld staat. Laat 'm drogen en strijk 'm eventueel (ook weer goed naar het waslabel kijken of het kan). Leg de 12 zeshoeken op je fleece deken. Zo kun je checken of het gaat passen. De fleece deken zorgt er ook voor dat alles op zijn plek blijft liggen tijdens het aan elkaar haken. Ik heb ze zo neergelegd:

Vul daarna de lege plekken tussen de zeshoeken op met driehoekjes. Haak de zeshoeken en de driehoekjes er tussen, in één rechte lijn, aan elkaar. Je maakt in totaal 3 van deze horizontale lijnen. Rol de deken eventueel een stukje op zodat je er makkelijk bij kunt. Leg de laatste driehoekjes op hun plek, boven- en onderaan de deken. Haak daarna de rest in golvende lijnen aan elkaar, je haakt gelijk ook de rand rondom de deken. Je moet een aantal keren aan- en afhechten.

Wanneer alles aan elkaar vast zit is het tijd om alle draadjes af te hechten. Ik heb de draadjes van kleur 2, op alle kruispunten waar zeshoeken bij elkaar komen, aan de achterkant van de deken aan elkaar vast geknoopt en verstevigd met een druppeltje textiellijm. Zo weet ik zeker dat dit nooit meer los zal komen. Nu kun je de gehaakte deken eventueel wassen. Volg de wasinstructies op het etiket van het garen.

Leg de deken met de achterkant op de fleece deken. Trek ‘m helemaal mooi glad. Neem daar even de tijd voor. Bij mij paste hij precies op de fleece deken. Mocht jij iets strakker haken dan ik dan kan het zijn dat je een stukje van de fleece deken af moet knippen. Naai de gehaakte deken aan de fleece deken. Ik heb eerst de boven- en onderkant gedaan. Daarna de zijkanten. Op de hoeken en aan de zijkanten heb ik overtollig fleece weg geknipt. Als alles rondom vast zit naai je ook alle kruispunten vast.

 
X

Right Click

No right click