Handwerkles

Granny Birds in the air patchwork

Birds in the air patchwork wordt normaal gesproken met lapjes stof gemaakt. Maar met behulp van hele en half om half Granny squares kun je dit patroon nu ook haken!

Materiaal:

Haakkatoen (restjes). Een compleet Birds in the air lapje, met vasten er omheen, weegt tussen 30 en 40 gram. Hoeveel gram garen je per kleur nodig hebt is afhankelijk van jouw kleurontwerp.

Haaknaald 3 mm

Schaar en naald

Dit patroon bestaat uit 9 vierkanten (nine patch). Er zijn 3 hele Granny squares en 6 Half om half Granny squares voor nodig.

Hecht de draadjes per Granny meteen af. Alleen het laatste draadje (van het sluiten van de laatste toer) laat ik nog even onafgewerkt. Soms is het, vanwege kleurverschil, mooi om de laatste steek of steken uit te halen en tijdens het aan elkaar haken met halve vasten weer vast te zetten.

Ik heb een ontwerpblad gemaakt (PDF) die je kunt uitprinten. Kleur de vakjes in met potlood of viltstift om verschillende kleurcombinaties uit te proberen.

Tips: Je kunt het hele lapje in één kleur doen maar met verschillende tinten (licht naar donker). Je kunt het lapje ook in twee kleuren doen. Of in drie kleuren. Heb je veel kleine restjes dan kun je ook heel veel kleuren combineren. Hier onder zie je een aantal verschillende kleurcombinaties.

Leg de 9 lapjes in de juiste volgorde voor je op tafel. Haak de lapjes nu met halve vasten aan elkaar. Werk steeds van de middelste losse van een hoek tot en met de middelste losse van de volgende hoek. Doe dit trapsgewijs, in schuine banen. Als alles aan elkaar zit hecht je alle draadjes af.

Haak als laatste een rand van vasten om de nine patch. Je kunt hiervoor dezelfde kleur als de lapjes gebruiken of met een andere kleur om de hele nine patch heen haken.

Hier volgen nog wat verschillende kleurcombinaties.

X

Right Click

No right click