Handwerkles

Scrappy Granny nine patch


Een nine-patch is een Patchwork bestaande uit blokken die door twee horizontale en twee verticale naden in negen velden worden verdeeld.

De vertaling van scrappy is slordig. Maar in de hobby- en handwerkwereld wordt deze term ook gebruikt als er gewerkt wordt met restjes en zonder vaste structuur of regelmaat, wat een rommelige uitstraling kan geven.

Dit heb je nodig:

 - Restjes haakkatoen

Haaknaald 3 mm

Naald

- Schaar

 

In deze gehaakte nine patch kun je al je restjes kwijt. Van grotere restjes haak je Granny squares in één kleur. Kleinere restjes kun je samen in één Granny square doen, iedere toer een andere kleur of tint. Ik heb drie toeren per Granny square gehaakt. Met m’n laatste restjes heb ik ze aan elkaar gehaakt en een rand van vasten er omheen. Afmeting volledige nine-patch: 19 x 19 cm.

Je kunt per nine-patch kiezen welke kleuren je gaat gebruiken. Ik heb bewust gekozen voor kleuren die goed samen gaan, met soms een contrastkleur als aanvulling. Het gebruik van verschillende tinten zorgt voor een speels effect. Er zit verder geen logica of volgorde in. Alleen bij het rangschikken van de negen lapjes heb ik wel even nagedacht over de layout.

Zoals ik het heb aangepakt hoef jij het natuurlijk niet te doen. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon alle kleuren te combineren en ze lukraak aan elkaar te zetten. Dat ziet er ook heel erg leuk uit!

Ze worden aan elkaar gehaakt met behulp van halve vasten. Werk van de middelste losse van één hoek tot en met de middelste losse van de volgende hoek. Vervolgens kun je direct verder haken op de volgende twee lapjes. Werk in horizontale en verticale rechte lijnen. Hecht vervolgens niet af maar laat de draad hangen. Gebruik per rij een ander restje.

Als laatste haak je met de verschillende restjes die je niet had afgehecht, een rand van vasten rondom de nine patch. Haak 3 vasten in iedere hoek. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

 Hier laat ik zien hoe dat aan elkaar haken werkt:

X

Right Click

No right click