Handwerkles

Reinaard, de Vos(sendeken).

VosDeken2

VosTekening

Dit heb je nodig:

- Garen: Stylecraft Special DK

4 bollen blauw 1019 (cloud blue)

4 bollen oranjebruin 1029 (copper)

3 bollen grijs 1218 (parchment)

2 bollen groen 1124 (greengage)

1 bol wit 1807 (hint of silver)

1 bol bruin 1054 (walnut)

1 bol zwart 1002 (black)

 Stylecraft1

- Handig maar niet noodzakelijk: Lege koekbakjes van de Lidl. Deze zijn precies groot genoeg om alle vierkantjes uit 1 bol, een haaknaald en een schaartje in op te bergen.

Koek1

- Haaknaald 4 mm  - Schaar en borduurnaald

Algemene informatie:

1 Granny square is ongeveer 7 x 7 cm. De deken is ongeveer 150 cm breed en 176 cm lang. Er gaan ongeveer 37 vierkantjes uit één bol.

Gebruikte patronen: Granny square en Half om half Granny + video aan elkaar haken met halve vasten.


Werkwijze:

Haak in totaal 440 Granny squares (hele en half om half) waarvan:

- 118 helemaal blauw

- 110 helemaal oranje

- 64 helemaal grijs

- 53 helemaal groen

- 26 helemaal wit

- 6 helemaal bruin

- 3 helemaal zwart

- 23 half om half  blauw/oranje

- 20 half om half grijs/oranje

- 8 half om half blauw/wit

- 6 half om half groen/oranje

- 4 half om half blauw/wit

- 1 half om half oranje/wit

Leg de vierkantjes in de juiste volgorde naast elkaar of speld ze aan elkaar. Haak ze aan elkaar met halve vasten. Op de lijnen waar verschillende kleuren elkaar raken doe je dit met zwart. Op alle andere lijnen gebruik je dezelfde kleur als de vierkantjes. Tijdens het haken van de schuine lijnen kom je open ruimtes in de Granny squares tegen. Daar haak je 2 of 3 lossen om die ruimte te overbruggen.

Haak een randje Kreeftsteek rondom als afwerking.


Deze deken is gehaakt door Monique. Wat een prestatie! Hier nog wat opmerkingen en bevindingen van Monique:

Phoe! Dit was me een project. In juli begonnen, in januari af. 440 vierkantjes en ontelbaar veel eindjes om af te werken... Maar hier is hij dan!

Inspiratie voor deze deken was de deken met het vosje die Mirte jaren geleden al haakte (die deken kun je zien in het artikel Granny pixel haakwerk ). Dat was een simpele versie met alleen hele Granny squares. In mijn versie zitten ook half om half Granny squares en hij is iets groter geworden.

Stylecraft special DK is een prettig acrylgaren. Het werkt fijn, splijt niet, pluist nauwelijks, is goed wasbaar en lekker zacht. Behalve de groen die ik heb gebruikt. Ik vind het er nog steeds erg leuk uit zien dat het gras een beetje gemêleerd is, maar het garen was net iets dunner en het spleet een stuk meer. Ik heb regelmatig mijn naald in de draad geprikt, in plaats van er omheen. En het dikteverschil was vooral bij de half om half vierkantjes wat onhandig. Ook “plakte” dit garen meer aan zichzelf vast, wat het lastig maakte om af en toe een stukje uit te halen. Het is zeker niet onwerkbaar, maar bijvoorbeeld Grass green of Meadow van Stylecraft werkt wat fijner.

Het maken van de deken was vrij makkelijk: simpelweg 3 maanden vierkantjes haken. Ik kwam er achter dat de lege koekjes bakjes van de Jodenkoeken van de Lidl precies groot genoeg zijn om alle vierkantjes uit 1 bol, een haaknaald en een schaartje in kwijt te kunnen, zodat ik ze netjes op kon bergen. Niet onbelangrijk als je twee vliegende helpers hebt!

VosVogel2

VosVogel3

Ik ben er super trots op, maar ook wel heel blij dat hij af is. Kom ons vooral ook eens opzoeken als we op een beurs staan, want ik neem hem zeker mee om te showen.

Groetjes,

Monique

X

Right Click

No right click