Handwerkles

Spookje.

Een leuk spooky projectje om lekker tussendoor te doen.

Dit heb je nodig:

 - Garen naar keuze (ik heb Stylecraft special DK acryl garen in de kleur A hint of silver gebruikt)

- Een bijpassende haaknaald (in het geval van dit garen was dat naald 4 mm)

- Eventueel een steekmarkeerder of veiligheidsspeld

- Een restje zwart garen of twee kraaltjes/oogjes/knoopjes

- Schaar en naald voor het afhechten

 

Opzet: We beginnen met een magic circle. Als je dit niet fijn vind, werkt een ring van 4 lossen ook. Persoonlijk vind ik het fijn dat ik de magic circle strak dicht kan trekken.

Toer 1: Haak 5 vasten in de opzet ring en trek de ring stevig aan. Verbind de eerste en laatste steek NIET met elkaar. Hier pak je desgewenst de steekmarkeerder erbij, die prik je in de volgende steek.

Toer 2: Haak in elke vaste van je vorige toer 2 vasten. Je hebt aan het eind van deze toer dus 10 steken.

Toer 3: In de eerstvolgende steek zit je markeerder, die haal je er uit, je maakt 1 vaste in de steek waar je de markeerder net hebt uitgehaald, en prikt de markeerder in je net gemaakte steek. In de volgende steek maak je twee vasten. Dan weer 1 vaste in de volgende steek en in de steek daarna weer 2 vasten. Blijf dit herhalen tot het eind van de toer. Je hebt dan 15 steken.

Toer 4: Haak 1 vaste, nog een keer 1 vaste, en dan 2 vasten. Herhaal dit tot het eind van de toer tot je 20 steken hebt.

Toer 5: Haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, en 2 vasten. Herhaal dit weer tot het eind van de toer, zodat je 25 steken hebt. We zijn nu klaar met meerderen.

Toer 6, 7, 8 en 9: Haak 1 vaste in elke vaste. Aan het eind van elke toer heb je nog steeds 25 steken, we meerderen nu niet meer maar werken in de hoogte (het spookje wordt langer).

Toer 10 (randje langs de onderkant): Haak een vaste in de eerste steek en een half stokje in de tweede steek. In de derde steek haak je een stokje, een dubbelstokje en nog een stokje, dus drie steken in 1 steek. In de vierde steek weer een half stokje en in de 5e een vaste. Herhaal dit nog 4 keer, tot je helemaal rond bent.

Hecht je draad af. Ik doe dit door de laatste lus door te knippen en het draadeinde door de steken aan de binnenkant van het spookje te halen of halve vasten te haken tot mijn draad op is.

Gebruik je zwarte garen of kraaltjes om oogjes te maken en eventueel een mondje. Laat je creativiteit de vrije loop!

Het leuke van dit spookje is dat het ontzettend makkelijk aan te passen is. Je kunt meer toeren met meerderingen toevoegen voor een groter spook. Ook kun je meer toeren in de hoogte werken voor een langer spook, en zoals je op deze foto kunt zien heb ik het patroon zelfs gebruikt voor oorbelletjes! Voor de oor-spookjes heb ik slechts gemeerderd tot ik 15 steken had, en daarna maar 4 toeren vasten gehaakt. Ook heb ik geen haakgaren, maar borduurgaren en een haaknaald 2 mm gebruikt. Je kunt er alle kanten mee op!

Groetjes,

Monique.

X

Right Click

No right click