Handwerkles

Zandsteek.

(In het Engels heet deze steek Gritstitch)

Zandsteek, patroon op handwerkles.nl

Start met een ketting van lossen. Het aantal moet een veelvoud van 2 zijn (even aantal).

Rij 1: Haak een stokje in de tweede losse vanaf de haaknaald. Sla daarna 1 losse over en haak een vaste en een stokje in de volgende losse. Dan weer een losse overslaan en een vaste en een stokje in de volgende losse. Blijf dit herhalen tot je bijna aan het einde van de rij bent, wanneer je nog 2 lossen over hebt. Sla de op één na laatste losse over en haak alleen een vaste in de laatste losse van de ketting.

Rij 2 en iedere volgende rij: Haak 1 losse en keer om. Haak een stokje in de eerste steek. Vanaf nu weer steeds 1 steek overslaan en een vaste en een stokje in de volgende steek. (Die vaste en het stokje komen op de vaste van de vorige rij, je slaat de stokjes van de vorige rij steeds over). Eindig weer met alleen een vaste. Die komt op de keerlosse van de vorige rij.

Tip! Deze haaksteek is redelijk compact. Zou je het werk graag iets losser en soepeler willen maken, gebruik dan een grotere maat haaknaald.

Meerderen: Wanneer je het werk breder wilt maken haak je aan het einde van de rij, in de allerlaatste steek, een vaste en een stokje. Dan haak je 2 lossen en keer je het werk. Haak dan een stokje in de tweede losse vanaf de haaknaald. Nu weer in patroon verder haken. Dus 1 steek overslaan en een vaste en een stokje in de volgende steek.

Minderen: Wanneer je het werk smaller wilt maken haak je aan het begin van de rij geen stokje in de eerste steek. Je slaat de eerste en tweede steek over en haakt gelijk een vaste en een stokje in de volgende steek. Gewoon zoals je steeds doet. Wanneer je de volgende rij er bovenop haakt, komt aan het einde van die rij, de laatste steek (vaste) in de keerlosse van de vorige rij.

 

X

Right Click

No right click