Handwerkles

Punniken op een punnikklosje.

Punniken op een punnikklosje.

Steek het uiteinde van je draad door je klosje. Wikkel de draad om de pinnen. Doe dit van binnen naar buiten, de draad kruist zich aan de binnenkant. Als er op iedere pin een lusje zit leg je de draad boven de lus op de eerste pin en haal je de onderste lus over. Herhaal deze laatste stap tot het koord lang genoeg is.

Wanneer je op deze manier start krijg je een gesloten punnikkoord. Ik laat het zien in dit filmpje. Ook laat ik twee verschillende manieren van punniken zien. En ik laat ook zien hoe je het koord kunt afhechten.

Als je wilt dat de start kant open blijft, start dan met een opzetlus voor haken op één van de pinnen en ga vervolgens verder zoals in het filmpje.

Een leuke variatie voor het punniken, is het gebruik van verschillende materialen. Hier laat ik zien dat je ook kunt punniken met een nylon draad (1 mm dik) met daar op kleine kraaltjes geregen.

Start met het rijgen van de kraaltjes. Gebruik hele kleine kraaltjes. Ik heb voor mijn voorbeeld ongeveer 4 meter draad geregen. Daarmee heb ik ongeveer 23 cm punnikdraad gemaakt.

Punnik gewoon zoals altijd. Trek niet aan de draad die aan de onderkant uit de punnikklos komt, dit trekt het werk veel te strak. Maak, na het overhalen van de lus, de nieuwe lus op de pin iets groter door er aan te trekken met je haakje. Dit zorgt er voor dat je in de volgende ronde de lus makkelijker kunt overhalen.

Met deze punnikdraad zou je hele mooie kettingen en armbanden kunnen maken.

X

Right Click

No right click