Handwerkles

Wat is Tunisch haken?

Tunisch haken is een handwerktechniek tussen haken en breien in. Je gebruikt een enkele naald met een haak aan het uiteinde en een draad, net als bij “normaal” haken, maar je hebt meerdere steken tegelijk op je naald, net als bij breien. Ook is de naald doorgaans langer dan een standaard haaknaald, zoals een breinaald.

Bij tunisch haken maak je de steek over twee rijen: heengaand begin je de steek, teruggaand maak je de steek af. Een tunisch gehaakt project is nauwelijks rekbaar, waar bijvoorbeeld een breiwerk heel rekbaar is. Het is bijna een geweven stof, die de neiging heeft om te krullen. Het resultaat is een dichte en dikke lap die enorm geschikt is voor sjaals, dekens en tassen.

Je kunt ook op een dubbele naald tunisch haken; dit is een haaknaald met aan beide uiteinden een haakje. Hiermee kun je rond haken, bijvoorbeeld voor een muts of dubbelzijdig tunisch haken.


In het Hoofdmenu aan de linker kant van deze website kun je kiezen tussen Haakles, Haaksteken of Haakpatronen.

In het hoofdstuk Haakles vind je informatie over hoe je de “gewone” tunische haaksteek kunt haken, hoe je van kleur kunt wisselen, hoe je steken kunt meerderen en minderen en verschillende tunische haaktechnieken.

In het hoofdstuk haaksteken leer je verschillende haaksteken die je kunt toepassen in allerlei werkstukken.

In het hoofdstuk haakpatronen vind je voorbeelden van wat je met de tunische haaktechniek kunt maken.

Veel plezier met tunisch haken!

Voorbeelden van dubbelzijdig tunisch gehaakte kleding:

 

X

Right Click

No right click